Congreso Voluntariado Alicante
Congreso Voluntariado Alicante

1, 2 de diciembrede 2021

ADDA - Sala de cámarade 9:00h. a 14:40h.

Programa

1r Dia (1 de desembre) Experiències Personals

09:00 a 09:30 h. Acreditació

09:30 a 10:00 h. Inauguració

10:00 a 11:00 h. LA RAÓ DE SER DEL VOLUNTARIAT: EL BENEFICI SOCIAL

Ponència Inaugural

 • Sandra Ibarra López. La Fundació Sandra Ibarra és una organització sense ànim de lucre, amb una trajectòria de tretze anys sumant esforços enfront del Càncer, una causa de Salut Global. Des del seu inici, la Fundació ha impulsat i finançat campanyes i projectes d'investigació, sensibilització i prevenció enfront del càncer, i ha col·laborat activament en el desenvolupament de la humanització de la Sanitat.
 • Irene Villa González (ONLINE). La Fundació Irene Villa naix per a secundar, especialment, a persones amb alguna discapacitat o risc d'exclusió social, perquè considerem que és vital que s'incloga i visibilitze a aquestes persones que no són ordinàries sinó extraordinàries.

11:00 a 11:30 h. Pausa Café.

11:30 a 13:00 h. Mesa Experiència: VOLUNTARIAT CORPORATIU + OCUPABILITAT

El voluntariat no és només una cosa en la qual participen els joves, si no que cada vegada són més les empreses que introdueixen el voluntariat corporatiu en elles, incitant als seus treballadors a formar part d'aquest moviment que ajuda a milions de persones.

Igual que aquestes empreses cada vegada estan més conscienciades en aquests aspectes, a l'hora de buscar nous perfils per al seu equip busquen perfils on predomine l'aptitud personal enfront de la professional. Pel que proposem comptar amb experiències locals i nacionals poder aterrar tota aquesta informació a la província d'Alacant:

 • Rosa Ruiz Aragonés. Directora territorial de Comunicació i Relacions Externes de Quirónsalud Comunitat Valenciana i Murcia.
 • Angélica Alarcón, Directora de Comunicació i Responsabilitat Social del grup Ribera.
 • Lucía Díaz Fernández. Coordinadora de voluntariat i Accions solidàries de Fundació Onze.
 • Rubén Carricondo, esponsable d'Agenda 2030 del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya. (ONLINE)
 • Juan Adolfo Collado San Eustaquio, Delegat de Voluntariat CaixaBank a Alacant i Província.

Modera Miki López, presentador del congrés

13:00 a 14:00 h. Accions de voluntariat que fomenten la participació ciutadana i la igualtat d'oportunitats.

Fundació CiberVoluntarios

 • Yisel Ramirez Bauza: Coordinadora de Projectes i Cibervoluntarios de la Fundació Cibervoluntarios.

La Fundació Cibervoluntarios és una entitat sense ànim de lucre d'àmbit internacional formada per emprenedors socials. Des de 2001 promou la capacitació i apropiació de la tecnologia per part de ciutadania i institucions amb un objectiu: afavorir la transformació digital amb impacte social i ampliar els drets, oportunitats i capacitats de milers de persones a través de l'ús i coneixement de tota mena d'eines tecnològiques. Per a aconseguir-ho treballem amb una xarxa de més de 1.800 persones cibervoluntarias i col·laborem amb més de 1.100 entitats i organitzacions a nivell nacional i internacional.

Programa de voluntariat Amb tu + UA.

 • Roberto Mohedano Menéndez: director del secretariat de responsabilitat social de la Universitat d'Alacant.

Modera Miki López, presentador del congrés

2o Dia (2 de desembre) Plataformes i organitzacions

10:00 a 11:00 h. Ponència inaugural: ”D'actriu a voluntària”.

Quin millor exemple per a demostrar que voler és poder que el de l'actriu Sara Escudero, que va ser ambaixadora d'Unicef en 2016 de la mà d'Atresmedia amb la campanya "El meu fill ja no menja arena" viatjant a Mauritània per a traslladar la realitat que viuen i des de llavors sempre és un suport constant en el temps.

Realitza actuacions i/o accions de suport per a organitzacions com Creu Roja, Fundació Dones, Fundació Soledad Cazorla, Associació Espanyola D'Esclerosi Múltiple, ASPACE, FUNDELA (i altres agrupacions al voltant de l'ELA), Associacions de diferents Comunitats Autònomes de síndrome de Down, Fundació Josep Carreras, Fundació Sandra Ibarra, Fundació Goma-escuma, Fundació Créixer Jugant, fundacions de Reth i de moltes més malalties rares, Fundació Onze i fundacions de diferents comunitats autònomes de menors amb autisme.

11:00 a 11:30 h. Pausa Café.

11:30 a 12:30 h. Taula Redona Voluntariat Europeu LA IMPORTÀNCIA DEL VOLUNTARIAT EN L'EDUCACIÓ + LA FORMACIÓ EN VALORS DE LA SOCIETAT.

En aquesta taula redona, volem exposar els avantatges que aporta introduir des de la infància acciones de voluntariat, que aporten valors i aprenentatges positius.

Tal com:

 • Desenvolupar l'esperit crític i la capacitat d'analitzar la realitat i les conseqüències dels propis actes i dels altres.
 • Conèixer altres realitats i persones, adquirint tolerància i respecte cap al diferent.
 • Assumir el sentit del compromís.
 • Aprendre la importància de participar activament en la societat Aconseguint d'aquesta manera construir una ciutadania solidària, compromesa i participativa.

Plataforma del Voluntariado

 • Natalia Fernández Torrado: Tècnica de Projectes de la plataforma de voluntariat d'Espanya.
 • Miguel Salvador Salvador: President de la plataforma de voluntariat de la Comunitat Valenciana.

La missió de la PVE és visibilitzar, impulsar i promoure l'acció voluntària. Així com consolidar i enfortir la xarxa d'entitats que la componen com a mecanisme de participació i representació del voluntariat i els seus àmbits enfront del conjunt de la societat.

Ajuntament de Bigastro, “Proporcionar recursos locals als desafiaments comuns del voluntariat”.

 • Nuria Andreu: Regidora de Serveis socials.
 • Abraham Fernández: Educador Social.

Modera Clotilde Fuentes, responsable Unitat Voluntariat i Cooperació. Diputació D'alacant.

12:30 13:30 h.Ponència de Tancament Fabián Villena “Actitud Positiva Intel·ligent en el Voluntariat”.

El voluntariat com a via per a mantenir una actitud davant la vida que enriqueix totes les àrees: treball, família, amics, etc. CEO d'Institut d'Actituds Positives (IAP), projecte l'objectiu del qual és ajudar empreses i professionals de diferents sectors a desplegar la seva Actitud Positiva de manera Intel·ligent fomentant la productivitat. El meu esperit emprenedor em va portar a crear i llançar el primer Curs en Felicitat i Productivitat en una universitat espanyola, concretament en la Universitat Politècnica de València (UPV). La meua vocació per transmetre la meua passió pel desenvolupament personal i professional en l'àmbit docent es materialitza com a professor en el “Màster en Direcció de Màrqueting i Comunicació Empresarial” de la (UPV) i en els MBA de diverses escoles de negocis com Fundesem, Aquora o Feda. Promovent entre els treballadors i empresaris l'esperit d'ajuda als altres, aconseguint així en moltes ocasions que es pugui dur a terme accions de voluntariat corporatiu.

Presenta Elvira Tarruella Pulido, Cap del Servei d'Igualtat i Joventut de la Diputació d'Alacant.

13:30 a 14:00 h. Clausura amb actuació de Màgia a càrrec de Dania Arrieche.